fredag, maj 23, 2008

Värsta bombvågen i Malmö hittills

För andra gången på mindre än en månad utsattes ett flerfamiljshus i Malmö under onsdagskvällen för ett bombattentat.

Enligt polisen har det aldrig varit så många sprängattentat som nu i Malmö. Tillgången på sprängmedel och ammunition är också ovanligt stor.

Tulpangatan i Malmö dagen efter attentatet. Åttavåningshuset inbäddat i grönska och blå himmel. Men väl uppe på sjunde våningen vittnar en grop i betonggolvet och granatsplitter i skyddsdörrarna om en kraftig detonation. Polisen tror att det rör sig om en hämnd i kriminella kretsar.

- Vi ser mycket allvarligt på den här grova kriminaliteten. Vi jobbar mycket med det för att Malmöborna ska kunna känna sig trygga i sin stad, säger polisens pressansvariga Carin Brange.I början på maj briserade en bomb i ett femvåningshus på Falsterbogatan i Malmö. Det var en annan typ av sprängladdning, inte så mycket splitter utan mer en enorm sprängkraft som blåste ut både dörrar och fönster. Polisen ser inget samband mellan de bägge sprängningarna men bekräftar att tillgången på sprängmedel är ovanligt stor just nu.

- Jag har jobbat i många år i Malmö och jag kan säga att så många sprängningar som vi åker på nu har vi aldrig åkt på tidigare, säger kriminalinspektör Hans-Inge Johansson. Jag tror det beror på tillgängligheten. Det är mycket sprängmedel och militär ammunition i omlopp och man använder det för att skrämma upp folk, säger han.

Exakt vad ökningen beror på vet man inte, men mycket tyder på att en hel del sprängmedel och militär ammunition smugglas in från utlandet. Och om gärningsmännen bakom sprängningarna säger polisen så här:

- Det är ju människor som måste vara totalt likgiltiga för andra människors liv.

Hade någon varit i den här trappuppgången hade de varit ordentligt skadade, säger Hans-Inge Johansson.Sändes: 2008-05-22

Tack för tipset, MX!

Inga kommentarer: