söndag, maj 25, 2008

Anders Linder, SvD: Försvara mer och övervaka mindre

"I juni ska brevhemligheten avskaffas. Lex Orwell ska klubbas i riksdagen och Försvarets radioanstalt (FRA) ges rätt att gå igenom vår korrespondens i mobilen och e-posten. Man ville egentligen slå till redan i fjol men tack vare grundlagens minoritetsskydd i fri- och rättighetsfrågor blev beslutet uppskjutet. Tyvärr har inte allianspartierna använt betänketiden till att tänka efter, utan man tycks fast besluten att låta statsmakten snoka i enskilda människors kommunikation utan att det finns några misstankar mot dem. Det är bedrövligt att det ska vara borgerliga partier som öppnar för denna kränkning av privatsfären."

"Det är som i försvarspolitiken. I lugnare tider cirklar den gärna kring regementen, försvarsindustri eller ekonomistyrning. Ingetdera är oväsentligt, men i slutänden väger de lätt jämfört med värnet av vårt nationella territorium – och integritet."

"Runt om i landet växer oron, och partifolket i länsförbunden blev knappast lugnare när Fredrik Reinfeldt i onsdags kommenterade tumultet i försvarspolitiken med en fras: ”Vi har inte ambitionen att vara det parti vi en gång var.” Man vet att medlemmar och väljare tar mindre lättsinnigt på rikets säkerhet.."

"Tänk om regeringen kunde bestämma sig för att skruva upp försvaret av medborgarna samtidigt som man skruvar ned ambitionen att övervaka dem."

Läs hela ledaren av Anders Linder i SvD

Inga kommentarer: