fredag, maj 30, 2008

Alf Ronnby: Europa under attack, 2

2008-05-28 23:59 (Uppdaterad 2008-05-30 13:21)

KRÖNIKAN.

Islam skiljer ut sig från andra religioner genom att den också gör anspråk på att sätta den politiska dagordningen.

Expansion. Saudiarabien har sedan kriget i fd Jugoslavien 1995, intensifierat sina försök att sprida islam till Europa. I Sarajevo har man till exempel byggt två jättelika moskéer, som rymmer 5000 besökare. Saudiarabien har också betalt byggandet av ett par hundra andra moskéer, åtskilliga koranskolor och islamska kulturcentra. Grand Mosque i Paris och många andra moskéer i Frankrike får stöd och i Tyskland har 2500 moskéer vuxit fram med stöd av Saudiarabien och Turkiet.

Byrån för religiösa ärenden i Ankara sänder sina imamer för tjänstgöring i Tyskland och styr innehållet i fredagsbönerna. Islam är numera också en europeisk religion. I Storbritannien finansierar staten islamska skolor och i Tyskland kräver muslimska organisationer att få undervisa om islam i landets skolor.

Islam är en religion på stark frammarsch i världen och har nu gått om katolicismen i antal anhängare. I Frankrike och Storbritannien har 50 000 kristna i vardera landet konverterat till islam. Muslimer utgör nu 19,2 procent av världens befolkning (ca 1,3 miljarder), katolikerna 17,4 (ca 1,1 miljarder). De kristna tillsammans (protestanter, katoliker, ortodoxa, mfl) är dock störst med 33 procent av världens folk.

Ur ett kristet eller ateistiskt perspektiv, är problemet med islams utbredning i Europa, att islam inte bara är en religion. I islam är religion och politik ett och samma. Islam är en politisk religion med ambitionen att ta över som den dominerande kraften i samhället och världen.Ett annat problem är att islam är en schizofren religion, som å ena sidan predikar icke-våld och fred, men å den andra argumenterar för heliga krig – Jihad. Bosnien och Kosovo är, sedan kriget, uppmarschområde för jihadrörelsen i Europa, liksom Algeriet och Marocko. Jihadrörelsen finns med säkerhet i Danmark, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Storbritannien och Tyskland.

Islamska jihads hot mot vår västerländska kultur och livsstil har Europa fått känna på genom attackerna i Madrid och London och genom åtskilliga hot mot flyget. Polisen i Storbritannien har arresterat ett stort antal misstänkta terrorister, med anknytning till islamska centra och koranskolor. För en tid sedan skedde också arresteringar i Danmark. Det är tack vare en omfattande spaningsverksamhet från europeiska säkerhetspolisen, som inte fler bombdåd inträffat.

I många moskéer predikar militanta imamer mot vår dekadenta, promiskuösa kultur och livsstil och mot vårt ogudaktiga leverne. För dem är den islamska lagen – sharia – den enda giltiga. Den föreskriver muslimers uppträdande och klädsel. De yttre attributen är till synes enkla ting som att kvinnor inte får visa håret och de får inte vara tillsammans med män utanför familjen. Men under denna yta finns något mycket allvarligare, som kan komma att radikalt förändra livet i våra samhällen.

När Europa sakta islamiseras kommer alla vi andra att efterhand tvingas ta allt större hänsyn till vad muslimer och deras islam kräver hur vi ska leva våra liv. Vi kommer att tvingas anpassa oss till ett samhällsklimat allt mindre tolerant mot andra "ogudaktiga" uppfattningar. Detta är den obehagliga sidan av den smygande islamiseringen av Europa och den är redan här genom självcensuren.

Den islamska terrorn har gett oss mycket bekymmer vad gäller säkerhetsfrågor, inte minst inom flyget, där kontrollerna ibland lett till kaos. Men våldet har vi inte undgått. År 2004 mördades den holländske regissören Theo van Gogh på en gata i Amsterdam. Han fick halsen avskuren och två knivar i bröstet. Mördaren, en marockansk islamist, ville uppmana alla muslimer till ett heligt krig mot islams fiender.I Frankrike fick författaren Robert Redeher gå under jorden 2006, sedan han skrivit att koranen predikar hat och våld.

I Danmark grep polisen tre muslimska män, sedan det avslöjats att de hade tänkt mörda Jyllandspostens tecknare Knut Westergaard, som tecknat en karikatyr av Muhammed. Konstnären Lars Wilks har också blivit mordhotad för en rondellhund med Muhammedhuvud. Geert de Wilder i Holland mordhotades efter en kritisk film om islam. Alla har velat peka på islamskt våld och muslimer har med emfas tillbakavisat anklagelserna.

Samtidigt hotar muslimer att döda dem som säger att islam är en våldsreligion.

Alf Ronnby

Alf Ronnby: Europa under attack, 1

Inga kommentarer: