torsdag, april 17, 2008

Påhittade barn stor inkomstkälla

"Tio kvinnor ska åtalas i Norge för bidragsfusk för motsvarande 20 miljoner kronor."

"Fallet är känsligt eftersom samtliga kvinnor är romer. Polisens förundersökning gällde ursprungligen 19 personer i romska kretsar i Norge.

En av de kvinnor som nu åtalas lurade myndigheterna att betala 180 000 kronor i månaden i barn- och socialbidrag. Rättegången mot de tio startar i höst."

"Enligt polisen var det en av kvinnorna som organiserade ungefär hälften av bedrägerierna. Sedan början av 1990-talet ska kvinnan ha fått in åtta miljoner kronor genom att falskeligen anmäla att hon hade fått barn eller hade vård av barn. Anmälningarna gällde fiktiva barn och barnbarn.

Bedrägerimetoderna har varit flera. Den vanligaste varianten var att kvinnorna dykt upp på barnavårdscentralerna med barn som de sagt varit deras egna och som enligt egen utsago fötts i hemmet. Därefter har de fyllt i en födelseregistrering och begärt olika bidrag."

"En tidigare polis säger till tidningen Aftenposten att han för snart 20 år sedan varslade NAV om påhittade barn i romska kretsar. Men saken lades ner av NAV eftersom man fruktade att en utredning skulle ha väckt anklagelser om rasism."

NT.se

Tack för tipset, MX!

Inga kommentarer: