onsdag, januari 09, 2008

Mehmet Kaplan (mp): Obama kan vända antiamerikanismen

MEHMET KAPLAN i Expressen:

"Om Barack Hussein Obamas framgångar i Iowa och New Hampshire håller i sig hela vägen till Vita huset kan det innebära unika möjligheter till omstart i USA:s relation till den muslimska världen."

"Amerikansk politik har sina egna villkor och klart är att Barack Obama knappast är den perfekta presidentkandidaten. Jag skulle önska att han hade andra ståndpunkter inte minst i socialpolitiska och miljöpolitiska frågor. Spekulativa uttalanden om eventuella ensidiga ingripanden i Pakistan ligger också på hans minuskonto. Men i frågan om relationen med den muslimska världen – i praktiken en av de viktigaste framtidsfrågorna för världsfreden – har han en potential och ett handlingsutrymme som är större än någon av hans medtävlare.

Detta handlingsutrymme kommer självklart snabbt försvinna om inte USA:s utrikespolitik förändras och respekten för folkrätten och mänskliga rättigheter återupprättas. I sådana fall kommer Obamas anseende snabbt att utraderas – i mina liksom i den muslimska världens ögon. "

Bara det att muslimer i hela världen nu stöttar Obama, borde göra att vettiga människor drar öronen åt sig...

Och: "respekten för folkrätten och mänskliga rättigheter återupprättas"?

Hur vore det om man lät bli att kasta sten när man sitter i ett glashus, tro? Detta är ju knappast muslimernas starkaste sida direkt...

Inga kommentarer: