måndag, december 17, 2007

Reinfeldt för mesig enligt professor

I dagens (17 dec) Nerikes Allehanda (pappersupplagan sidan 31 i A-delen, vet inte om den finns på na.se) läste jag en intressant gästkrönika.
Den var skriven av Bert Stålhammar, professor emeritus, som kritiserade statsminister Fredrik Reinfeldts ledarskap.

"Han måste visa en färdriktning!" lyder rubriken

Längre in i krönikan kommer han in på mångkulturen:

"När det gäller det mångkulturella samhället är statsministern däremot mera tydlig. Mångkulturen är spännande, säger han i sitt "karskhetsuttalande".
En och annan medborgare uppfattar kanske det som alltför spännande när olika kulturer krockar. Muslimska elever som gjorde nazihälsning i en skola i Malmö för några dagar sedan upplevs kanske inte som särskilt spännande, lika lite som när svenska mc-klubbar skapar sina egna samhällen med egna på våld baserade lagar."

"Statsministern borde också kunna tala i klartext om att vi i vårt land precis som i andra länder måste vårda traditionella högtider och slå vakt om vår kultur. Rektorer som till exempel så här inför julen förbjuder tomtar och julsånger i skolan borde få en offentlig tillrättavisning. Man bör inte förvånas över att många föräldrar i en sådan situation söker sig till en friskola och funderar på att rösta med Sverigedemokraterna."



Krönikan avslutas med:

"I dagens intensiva och pluralistiska kommunikationssamhälle är det mer än viktigt att statsministern, som har tillgång till alla medier, kraftfullt axlar sitt ledaransvar och hävdar den värdegrund vi vill att Sverige skall omfatta även i framtiden. Det finns tillfällen då ett rytande lejon faktiskt är en bättre ledare än en ledsen cockerspaniel. Även om kajorna skränar från takåsarna."

Inga kommentarer: