fredag, december 07, 2007

Nya marknader för människohandel

- Kvinnor eller flickor som transporteras till olika platser i landet för att utnyttjas för prostitutionsändamål är den vanligaste formen av människohandel. Men vi ser också en annan form av människohandel, som utnyttjar barn för stöld- och tiggeriändamål. Det är en cynisk och hänsynslös brottslighet, säger Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen.

Rikskriminalpolisen har sedan 1997 ett uppdrag från regeringen att i årliga lägesrapporter beskriva utvecklingen angående människohandel i Sverige. Den 9:e rapporten ”Människohandel för sexuella och andra ändamål” finns nu att läsa på www.polisen.se

Rapporten syftar till att ge en bild av människohandelns omfattning och utbredning och redogöra för polisens arbete mot denna brottslighet i Sverige. I rapporten föreslås dessutom ett antal åtgärder för hur brottsligheten kan förebyggas och bekämpas.

- Polis och åklagare har blivit bättre på att uppmärksamma den här brottsligheten. Men vi måste göra mer. Det gäller att fördjupa och sprida kunskaperna såväl inom polisen som inom andra myndigheter, säger Therese Mattsson chef för Rikskriminalpolisen.

Mer information finns på www.polisen.se

Inga kommentarer: