onsdag, december 19, 2007

Imam Pedersen - Nominerad till årets nyårstorsk

I dansk media hittar vi det vi inte får uppleva i svensk media. Förmågan att med härlig humor våga driva med en imam till exempel. Både bilden och artikeln är underbar, därför har jag gjort en liten hemsnickrad översättning.....för att ni andra ska få läsa och skratta med. (Så länge man nu får skratta i detta land.

Teckning av Morten Ingemann
Skrivet av Ekstra Bladets Hans Bjerregaard
Orginalartikeln i Ekstra Bladet

Imam Abdul Wahid Pedersen hade en festlig tid, då mellanösterns stod i flammor på grund av ett dussin teckningar i en dansk tidning. Konstant var han i medierna, och han njöt uppenbart av det.

Men elden dog ju ut, och plötsligt blev det tyst om Adbul. Det tillståndet var uppenbarligen outhärdigt för imamen, så för ett halv år sen erövrade han igen rubrikerna. Han meddelade, att det är helt okay att ha flera fruar:

"Det är tillåtet för en man att ha upp till fyra fruar, men det är inte tillåtet för en kvinna att ha mer än en man."

Så står det nämligen i Koranen.

Och så sa han vidare:

"En tillåtelse av denna sort, kan naturligtvis missbrukas av män, men ett sådant uppförande tar jag naturligtvis avstånd från"

Han sa det dock inte skarpare, än att det egentligen är okay, förstås.

Imam Pedersen deklarerade samtidigt att otrohet är betydligt värre än att ha flera fruar - och det menar han på allvar. För några år sedan så drog han uppmärksamheten till sig, genom att försvara stening.

"Vi kan snabbt bli eniga om, att stening till döds är en grym from av straff, men det ändrar inte på de fakta, att sett i islamsk ljus så har det blivit beodrat av Skaparen själv. Så hur förfärlig än strafformen är, så är den given av Gud, och människan har därför inte rätt att ändra på den."

När iman Pedersen själv nu säger att att straffet är både grymt och förfärligt, så kunde man tycka att han skulle dra några slutsaster om den gud som vill belöna älskog på ett sådant brutalt sätt.

Men det gör Pedersen inte. Han talar istället om "Allah den barmhärtige" - och det ger ju sannerligen ordet barnhärtig ett helt nytt innehåll.

Homosexuallitet
Abdul lyckades också i år med att meddela, att "homosexualitet aldrig kommer att bli lagligt inom islam", men det slog aldrig riktigt igenom i medierna. Där dök han först upp på allvar igen, då han uttalade sitt varma stöd för Asmaa Abdol-Hamid. Ett stöd som de flesta nog hade velat vara utan, men Asmaa var visst glad.

Annars får imam Pedersen mest värma sig i minnena av den minnesvärda tiden under Muhammed-krisen. Den gången kunde han med en klump i halsen deklarera:
"Detta får bara inte gå obemärkt förbi. Det är någon, som blir tvungen att ställa sig upp och höjasin röst, för som Martin Luther King sa: Den som håller för munnen på orättfärdigheten, han deltar i orättfärdigheten"

Varvid han jämnställde det brutala förtrycket av svarta i de amerikanska sydstaterna under förra århundradet, med 12 teckningar i en tidning.

Som Ekstra Bladet så precis formulerade det på sidan 2:

"Imam Pedersen är så helt utan känsla för propotioner, att det är ett under om han klarar av att köpa underkläder till sig själv ens."

Hash
Pedersen blev i december 1983 dömd til ett år och fyra månders fängelse efter den tunga narkotikaparagrafen 191 i strafflagen. Han var anklagad för hande med sammanlagt tio kilo hash. Men blev endast dömd för köp och försäljning av lite mer än fem kilo. Jag nämner inte detta för att dra fram en gammal och avsonad förrbytelse. Men, kan man inte ha en känsla av att han själv rökte upp de andra fem kilona hash?
Det skulle i så fall förklara en hel del. Även varför hans ögon ser så underliga ut.

Inga kommentarer: