lördag, december 08, 2007

Alf Ronnby: Nya paradoxer i socialpolitiken

"Per tvingas ta vilket annat jobb som helst på en annan ort eller i annat land, medan arbetslösa flyktingar får statsbidrag för att bo där de själva vill.

Ankomst. Mohammed och hans familj har tagit sig från Irak till Sverige på dunkla vägar och med falska pass och visum. De slinker över Öresundsbron till Malmö, där de begär asyl. Mohammeds familj har släktingar som bor på Herrgården i Rosengård. De flyttar tillfälligt in hos dem. Det blir trångt i trerummaren med tio personer, men de har lyckats fly undan helvetet i Bagdad och räddat sina liv.

Per bor på HSB-sidan i Rosengård. Han är industriarbetare med fru och ett barn. Per arbetade på bilfabriken i Arlöv, som blev nedlagd. Sedan har han haft ströjobb. Men industriarbetena i Malmö har minskat radikalt och nu är han arbetslös. Med kraven från alliansregeringens arbetsmarknadspolitik, säger man på Arbetsförmedlingen till Per att han bör (eller ska!) ta ett arbete i Köpenhamn. Per tycker det är för långt och lite besvärligt att pendla, men får då förslaget att han kan flytta till Danmark. Där är det brist på arbetskraft. Om Per inte är beredd att ta arbete i Köpenhamn hotar man dra in A-kassan."'

"Per, som står under hot att tvingas pendla till ett annat land eller till och med flytta, blir upprörd och arg i diskussionen om varför han kan tvingas ta vilket annat jobb som helst på en annan ort eller i annat land, medan arbetslösa blattar får statsbidrag för att bo där de själva vill. Detta är upp-och-nedvända världen, tycker Per. Nästa gång tänker han rösta på Sverigedemokraterna. "

Läs hela den eminenta krönikan av Alf Ronnby i Skånskan

Tack för tipset, Anonyma vän!

Inga kommentarer: