onsdag, november 28, 2007

Sverige sjätte mest välmående landet - men hur länge till?

Sverige halkar en placering på FN:s välfärdsrankning och bedöms nu vara det sjätte mest välmående landet på jorden.

Läs mer på Aftonbladet

Så långt, så väl! Men frågan är hur länge vi stannar kvar på listan, under Top-10? För samtidigt som den årliga world ranking-listan publiceras av FN kommer Expressens krönikör Ulf Nilsson med en analys av vårt kommande välstånd:

Rubriken lyder: Sverige hänger inte med

"Häromdagen läste jag en artikel i tidningen. Den var inte stort uppslagen, men borde ha varit det. 270 000 svenskar har lust att bosätta sig utomlands efter pensionen, stod det. Det är var fjärde medlem av dem som föddes under åren 1945–54, den så kallade ”rekordgenerationen”.

Om detta stämmer (och jag har ingen anledning att tvivla) så är sanningen helt enkelt sensationell. Uttryckt i en rubrik, ser den ut så här: VI HÅLLER PÅ ATT BYTA FOLK PÅ SVERIGE. De som flyttar ut är huvudsakligen svenskar av det ”gamla slaget”, ett uttryck som jag använder av brist på bättre.

Samtidigt kommer varje år tiotusentals flyktingar. De flesta flyr från länder som Irak och Somalia, snart säkert också Darfur, människotillverkade helveten på jorden. De flesta är muslimer, vilket lett till att islam, med kanske 3–400 000 medlemmar, är landets snabbast växande religion. De flesta är också utblottade, lidande och i högsta grad beroende av hjälp.

Med andra ord: bort med ”svenskar”, in med ”utlänningar”. Bilden är rätt mycket densamma i flera andra EU-länder."

Läs resten av Ulf Nilssons krönika på Expressen

Inga kommentarer: