torsdag, maj 31, 2007

Gulan Avci: “Dags att tala om hur en del grupper missbrukar religionsfriheten”


"Barn som födds och växer upp i Sverige med föräldrar som har en stark religiös tro fostras in i gamla traditionella värderingar som inte passar in i det sekulära och moderna samhället. Pojkar och flickor får olika uppfostran och jämställdhetsperspektivet är på armlängds avstånd.

Enligt islam är kvinnor och barn mannens egendom. Mannen har rätt att ta kollektiva beslut, aga och bestraffa familjemedlemmar om de inte underordnar sig eller vanärar familjen och släktens rykte och heder. Det gäller särskilt flickor och kvinnor. Allt detta strider mot det fria och demokratiska samhällets värderingar och mot de mänskliga rättigheterna.

Religionsfrihet innebär rätten att tro och utöva sin religion. Men religionsfriheten innebär inte att tvinga på små flickor slöja, att sätta dem i skolor där de inte får kontakt med övriga samhället och där de lär sig att förakta västvärlden och hata judar. Religionsfrihet innebär inte rätten att hjärntvätta små pojkar i koranskolor eller att gifta bort flickor. Då har religionsfriheten blivit ett tvång, och dessutom en täckmantel för att utöva kontroll på närstående.

Att småflickor bär slöja blir allt vanligare. Konsekvenserna ser vi i grundskolan. Föräldrar tar sig rätten att förbjuda sina barn att t.ex. delta i simundervisning och sex- och samlevnadslektioner.
Flickors rörelsefrihet är kraftigt begränsad, ofta har de inga vänner utanför den egna gruppen och saknar kontakt med övriga samhället."


Läs hela krönikan på Politikerbloggen

Inga kommentarer: