måndag, februari 12, 2007

Journalister i Sverige skräms till tystnad

"Ny rapport: Två tredjedelar av tidningscheferna drabbas av hot i sin publicistiska yrkesroll. För att klara sina uppgifter i en demokrati måste journalister kunna granska obekväma saker utan att riskera fysiska hot eller få sin egendom skadad. Så är dock ofta inte fallet. En ny undersökning av 130 svenska dagstidningar visar att hot mot journalister och tidningschefer är häpnadsväckande vanliga.

Under 2006 utsattes nära hälften av tidningarna och nästan två tredjedelar av tidningscheferna för personhot. I somliga fall har det lett till att tidningar väljer att avstå från att bevaka och publicera känsliga ämnen. Detta är en oroväckande utmaning mot demokratin, skriver Mikael Hellmyrs och Johan Olofsson vid Mittuniversitetet i Sundsvall som just presenterat en ny rapport om hot mot tidningar ."

Läs mer i DN

Detta är ett allvarligt hot mot demokratin! Vad är det för framtid vi går till mötes om journalisterna inte längre vågar rapportera från den verklighet vi lever i?

Vad har Sverige blivit för land? Vårt vackra, och tidigare trygga land, har förvandlats till ett stenåldersland - där det primitiva och våldsamma får styra.

Jag skulle vilja vet VILKA det är som hotar. Eller är det så att man redan vet det?

Inga kommentarer: