måndag, juli 17, 2006

"Kontrollera underlivet på alla högstadieflickor"

"Vi behöver riva det fundament som hederskulturen vilar på i Sverige. Därför lägger jag fram bland andra följande frihetsförslag för flickor från hederskulturer:




  • Stopp för offentlig finansiering av de religiösa skolorna.
    Religiösa förskolor och friskolor hotar läroplanens krav på att skolan ska fungera som en mötesplats för olika värderingar och ursprung. Skolan riskerar att bli ett familjebaserat och individuellt projekt med patriarkala drag som inte garanterar könens lika rättigheter eller alla människors lika värde.




  • Inför en 15-årsgräns för huvudduk.
    Genom huvudduk berövas flickor sina möjligheter att utvecklas på lika villkor som sina jämnåriga. Det finns många orsaker och förklaringar till varför vissa muslimska kvinnor bär huvudduk. Men finns det något som förklarar eller legitimerar att barn, det vill säga flickor, bär huvudduk? Är det ens etiskt att barn gör det? Huvudduk används som en regleringsanordning i relationen mellan man och kvinna. Den ska dölja kvinnans behag för män, utom för hennes make samt de män hon inte kan gifta sig med, det vill säga far, bröder, svärfar, söner, styvsöner, bror- och systersöner. Profeten själv ska ha sagt att det är först när flickor kommer i puberteten som de ska dölja sig. I dag beslöjas barn redan i förskolan. För att tydliggöra en skiljelinje mellan barn och ung vuxen är det önskvärt att Sverige bestämmer vid vilken ålder det kan motiveras att barn bär huvudduk. Det naturliga är i den ålder då man anses "byxmyndig", det vill säga 15 år.

  • "


  • Läs Folkpartiets Nyamko Sabuni´s, utmärkta debattartikel i Expressen

    Kom sen gärna in på FOMI´s forum och diskutera detta.

    Personligen tycker jag dock att det ska vara minst 18 år på slöja och förbjudet med heltäckande.

    Inga kommentarer: